dom-kulture

 

 

Меска заједница

Амбуланта и апотека

Школа

Црква

Фудбалски клуб

Фолклорна секција

Ловачко друштво

Уметност и култура

Привреда

 

Битка на Штубику и Малајници

Битка на Штубику и Малајници је једна од значајнијих битака у Првом српском устанку. Осим победе над Турцима чиме је спречен њихов продор из Видина ка Поречу, Браничеву и даље према Београду, велики значај ове битке је и тај што је први пут дошло до сарадње српске и руске војске.

     Битка на Штубику и Малајници осим познатих српских јунака Карађорђа, Миленка Стојковића, Петра Добрњца, “изродилаје још једног великог јунака у овим крајевима Хајдук Вељка Петровића.

У овој бици српски устаници под командом вожда Карађорђа у сарадњи са Русима извојевали су веома важну победу над турском регуларном армијом и тиме ослобидли скоро сва насеља у Крајини и Кључу.

     Жеља устаника из Неготинске крајине, који су живели под сталним притиском јаничара из Видинског пашалука, подударала се са циљевима Карађорђа и осталих устаничких вођа. Наиме, Крајина је представљала мост преко кога је могла да се успостави веза и сарадња са Русима. Зато је Карађорђе послао мању групу устаника из Крајине, на челу са Хајдук Вељком, са писменим одобрењемда дижу буну и народ против Туракаи да се припреми терен за успешно пружање отпора Турцима, али и за очекивани сусрет са Русима.

     Карађорђе је, након сазнања да су почеле руске операције у Горњој Влашкој, упутио устаничког вођу Миленка Стојковића са 3.000 војника у Крајину да ступи у контакт са Русима. Миленко Стојковић је на путу до Крајине дошао до Пореча, који је у то време био под опсадом Турака. Миленко је потиснуо Турке на АдаКале. По утврђењу Пореча и након одмора српске војске, Миленко је преко Поречке реке и планине Мироч прешао у Неготинску крајину и дошао до села Штубик.

Дошавши до Штубика Миленко Стојковићје почео са изградњом добро утврђених шанчева на брду Нерезини. Пошто је видински Мулапаша сазнао да у Крајину долази устаничка војска кренуо је са 8.000 војника на Миленка Стојковића како би га што пре протерао из Крајине. Миленко Стојковић се дознавши о кретању турске војске повукао према свом утврђењу на Нерезини код Штубика. Мулапаша је поред грађења свог утврђења извршио и опкољавање шанчева Миленка Стојковића кога је почео да гађа топовима како би га натерао на предају или повлачење. У овим акцијама Мулапаши је помагао француски официр МаријажПо наређењу Мулапаше, Гушанац Алија се са војском утврдио на Малајници и од 25. априла 1807. године свакодневно су се водиле битке између Срба и Турака. За то време руски генерал Исаијев је дошао до Дунава са 1.000 војника и два топа, али није прешао на подручје Србије. Миленко Стојковић је оценио тежину своје ситуације и упутио писмо Карађорђу тражећи хитну помоћ,а истовремено га је и обавестио о томе да није успео покушај да дође у везу са Русима.

     Карађорђе је био прилично узнемирен овим вестима и наредио је српским војводама Петру Јокићу из Ужица, Станоју Главашу и Вулици Вулићевићу да крену у помоћ Миленку у Штубик. Њих су у Поречу сачекали Хајдук Вељко, Петар Добрњац и Петар Џода. У Поречу је устаничка војска тада бројала око 5.000 бораца и 24. маја је кренула према Штубику.

 Месец дана се водила тешка и неравноправана борба. Миленко је био опкољен , а Мулапаши је стигла помоћ од ГушанацАлије. Опкољени устаници су се храбро борили и одолевали бомбардовању турских топова, као и масовним јуришима Турака на бедеме и шанчеве. Устаницима је понестајало хране и воде. „Хране није било друге, него по 80 грама суве пшенице на друга“ –фус нота. Са водом су се снабдевали из реке Замне једним тајним каналом. Међутим, Турци су то уочили и сваког Србина коју је за воду дошао и захватиошешанима туку и гађају“.

     За то време Карађорђе је стигао у Плавну, која је била удаљена два сата хода од Миленка. Долазак вожда у близину Штубика, имајући у виду легемдарна казивања о њему и његовој храбрости и јунаштву, морал браниоца источних граница нагло је поратсао. Додатну моралну снагу устаницима су дале вести да се руске јединице налазе на граници Србије. Карађорђе је 25. маја 1807. године напао турску војску и борба се водила 24 часа. Нападнута су утврђења ГушанацАлије и ДелиКадрије који су ипак успели да одбију напад. Пошто није у првом нападу успео да покори Турке Карађорђе је почео да гради утврђење северно од Нерезине на узвишењу које се и данас зовеКарађорђева главица

. Генерал Исајев је прешао Дунав 12. јуна, а у Штубик је стигао 18. јуна. „Када су Руси стигли међу Србе који су их дочекали парадно, било је ту грљења и љубљења као да су то два брата била изгубљена па се тек ту видела и познала.“ . Те вечери су Карађорђе и Исајев имали састанак где су се договорили и направили план борбе према коме је Миленко Стојковић са 1.200 Браничеваца и Вулица Вилићевић са 600 Смедереваца извршио опкољавање Мулапашиних шанчеваУ зору 19. јуна српска и руска војска су отпочеле јуриш на Мулапашине шанчеве, да би се те вечери прва заједничка борба Срба и Руса завршила великом победом. Мулапаша је једва спасао главу побегавши са бојног поља, као и ДелиКадрија и ГушанацАлија. Турци су, што у шанчевима, што изван њих, оставили око 1.500 погинулих и више хиљада рањених. Губици Срба и Руса су били: око 200 Срба и 130 Руса. Битка на Штубику 19. јуна осветила је заједницу и братство између Срба и Руса и први пут се пролила руска крв у борби српског народа за слободу и независност.

Platzhalter-Bild

© 2010  Verein “STUBIK” - Verein zur Förderung des Dorfes